Servicii profesionale de Audit si CENZORAT

Cenzor
Servicii profesionale de CENZORAT

Cenzor Asociatii de Proprietari
Pe langă activitatea de expertiză contabilă Admin Expert Imobile oferă, la cerere, si servicii de cenzorat lunar pentru asociatii de proprietari si pentru asociatii de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari conform legii.
-Cenzori profesionisti, bine pregătiți, bine intentionați, serioși și corecți , care prestează servicii profesionale de CENZORAT lunar la prețuri corecte și având garanții profesionale (Autorizație CECCAR, Aviz CECCAR)
- Cenzori profesioniști, neutri și independenți, membri activi in cadrul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Romania care nu au nici un alt interes decât respectarea legalității .
Audit
Membrii echipei noastre, certificați ca auditori în domeniul contabil, vin în sprijinul asociatiilor care știu că evaluarea
conformității trebuie realizată de specialiști.
Verificarea lunară, trimestriala, semestriala sau anuala a activitătii financiar contabile si de gestiune desfăsurate intr-o asociatie de proprietari consta in următoarele activităti de control :
- verificarea lunara a incasărilor de la proprietari sau de la terti atat prin casierie, conform registrului de casă (chitante de incasare intretinere, fond de rulment, fond de reparatii, penalizări, chirii, restante cote etc.), cat si prin cont bancar al asociatiei (OP-uri, chitante de depunere, viramente bancare etc.), conform extrase de cont lunare.
Registrul de casă se intocmeste obligatoriu pe fiecare zi de incasare sau plată pentru a se obtine la sfarsitul fiecarei zile un sold corect si legal calculat.
- verificarea lunară a plătilor efectuate prin casieria asociatiei conform registrului de casa (achitare furnizori de utilităti, reparatii părti comune, cheltuieli administrativ-gospodăresti, state de plată, restituiri de fond de rulment, depuneri bancare etc.) cat si operatiuni prin contul bancar al asociatiei (achitare furnizori de utilităti cu ordine de plată, achitare prestari servicii de reparatii părti comune, impozite si taxe către bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale si de sănătate, comisioane bancare etc.) conform extraselor de cont lunare.
- verifică lunar fisele pe apartament intocmite de administratorul sau contabilul asociatiei, in format fizic sau in format electronic.
De asemenea, cenzorul mai verifică dacă restantele inscrise in lista de intretinere curentă au fost corect preluate din fisa apartamentului.
- verifică lunar atat listele de intretinere intocmite cat si bazele de calcul detaliate pentru fiecare sumă sau cheltuiala in parte.
Modalitatea de calcul va contine si va arăta explicit toate costurile si sumele care formeaza totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul si de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.
- verifica lunar Registrul de mijloace bănesti aflate in cont la banca, tinut in format fizic (manual) sau in format electronic (automatizat), intr-un program informatic specializat. In registrul de mijloace bănesti sunt mentionate lunar, de către administrator-contabil, operatiunile bancare ale asociatiei efectuate conform extraselor de cont.
Asociatia de proprietari este obligată sa detină un singur cont bancar (art. 20 din Legea 196/2018).
Datele de identificare ale contului bancar se comunică tuturor proprietarilor prin afisare la avizier, odată cu lista de intretinere lunară. In contul asociatiei de proprietari se vor vărsa toate incasările din cote de intretinere lunare sau restante, cat si incasări privind fondul de rulment, fondul de reparatii, fondul de chirii, fondul de penalizări, fondul special, inclusiv diferenta ce depaseste plafonul din casierie (max. 1000 lei lunar).
Din aceste sume se vor achita toti furnizorii de utilităti, prestari de servicii administrative, penalizări, taxe si impozite către bugetul de stat si bugetele de asigurari sociale si de sănătate etc.
- verifică lunar Registrul jurnal (cod 14-1-1/A), care este un document obligatoriu si probă in eventualele litigii ale asociatiei cu terte persoane fizice (proprietari) sau juridice (firme), in care sunt mentionate lunar, in ordinea cronologică de emitere sau de intrare a documentelor justificative (incasari, plăti, elemente de activ si pasiv), efectuate atat prin casieria asociatiei cat si prin contul bancar.
Registrul jurnal poate fi tinut in format fizic (cu inregistrarea manuală a operatiunilor in Registru jurnal tipizat) sau in format electronic, intr-un program informatic specializat.
Sumele operate in Registrul jurnal se totalizează atat lunar, cat si cumulat de la inceputul anului.
- verifică anual Registrul Inventar (cod 14-1-2), care este un document contabil obligatoriu si proba in eventualele litigii ale asociatiei cu terte persoane. In Registru Inventar se mentionează anual rezultatele inventarierii faptice a elementelor de Activ si Pasiv de la sfarsitul fiecărui an fiscal (31 decembrie).
Toate valorile materiale bănesti si de gestiune (obiecte de inventar, mijloace fixe, materiale consumabile etc.) sunt mentionate in Registrul Inventar atat la valoarea contabila (de intrare in gestiune sau de cumpărare), cat si la valoarea de inventar (valoarea faptică reală), mentionată in liste de inventariere.
- verifică Dosarul lunar cu documente justificative al Asociatiei.